dilluns, 24 d’octubre del 2016

Que està passant a les pinedes de pi pinyer del Maresme?

El Maresme te unes 26000 hectàreas forestals, concretament, el 65% del seu territori. De tots aquests forests,  n'hi ha unes 6.200 hectàrees de pi pinyer (Pinus pinea), majoritàriament a les antigues vinyes orientades a sud i a l'est, en terrenys en pendent i amb sauló, on, en molts casos, sota seu s'ha anat recuperant un alzinar que avui competeix amb els pins i que en pocs anys podria guanyar la batalla i transformar la major part de les nostres pinedes en alzinars.

Pineda a Sant Vicenç de Montalt atacada per Tomicus
Però aquesta successió natural, que ens podria crear boscos ambientalment més sostenibles i econòmicament més atractius, té avui dia un perill: els danys que estant causant la sequera causada pel canvi climàtic i l'atac d'un insecte autòcton, el Tomicus destruens, els quals, ja han afectat més de 400 Ha de pinedes i n'han mort prop de 200 Ha a municipis com Arenys de Mar i Arenys de Munt, Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Caldes, Dosrius o Argentona.
Concretament ha estat el canvi climàtic, que amb l'increment de temperatures i amb la disminució d'un 10% de la pluviometria, ha permés que els pins pinyers no es poguessin defensar de l'atac del Tomicus, com havien estat fent tota la vida, i s'han tornat més fràgils, més vulnerables. També compte l'excés d'arbres per hectàrea, que comporta una competència excesiva pels pocs nutrients i l'aigua, els sòls prims i amb pendent i especialment la nula gestió forestal de la major part d'aquestes finques, ens ha dissenyat l'escenari actual: pinedes plenes d'arbres morts i malalts, que si no es retiren aviat, els propers estius seran un polvorí difícil de gestionar.

Més dificil encara, quan les finques forestals son petites i la gestió individual és tècnicament i econòmicament inassumible.

Es per això que des de la pròpia propietat forestal, amb el suport de les administracions, s'ha decidit treballar per associar als propietaris i poder actuar conjuntament en la planificació forestal, compartir coneixements, executar les obres i especialment lluitar contra els estralls de la sequera, el Tomicus i els incendis forestals.

Per això som aquí. Perquè els nostres boscos tenen valor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.